tinnitus

Το αυτί
Το αυτί αποτελείται από το εξωτερικό, μέσο και έσω αυτί. Ο ήχος ταξιδεύει μέσω του εξωτερικού αυτιού για να φτάσει στο τύμπανο, του οποίου προκαλεί δόνηση. Αυτή η δόνηση μετά μεταφέρετε μέσω τριών πολύ μικρών οστών (οσταρίων) που βρίσκονται στο μέσο αυτί. Τα τρία οστάρια ονομάζονται σφύρα, άκμονας και αναβολέας και σχηματίζουν την ακουστική αλυσίδα. Η δόνηση του ήχου μετά εισχωρεί στο έσω αυτί το οποίο αποτελείτε από οστό που εμπεριέχει υγρό στο σχήμα του κελύφους του σαλιγκαριού. Το υγρό του έσω αυτιού σχηματίζει με την σειρά του κυματισμό που διεγείρει τα κυτταρικά νεύρα του αυτιού. Αυτό δημιουργεί νευρικά σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο και εκλαμβάνονται ως ήχος.

Τι είναι η ωτοσκλήρυνση;
Η ωτοσκλήρυνση είναι μια ασθένεια του οστού του έσω αυτιού. Μπορεί να προκαλέσει μείωση της ακοής όταν μη φυσιολογικό οστό σχηματίζεται γύρο από τον αναβολέα και τον ακινητοποιεί. Αυτό μπορεί να μειώσει την δόνηση της ακουστικής αλυσίδας και να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ακοής. Έτσι προκαλείται αγώγιμη απώλεια ακοής. Σε λίγες περιπτώσεις η ωτοσκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει τα κυτταρικά νεύρα του αυτιού και να προκαλέσει επιπλέων νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Τα αίτια της ωτοσκλήρυνσης δεν είναι πλήρως κατανοητά αν και φαίνεται να σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες. Άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της ασθένειας. Συνήθως, επηρεάζει και τα δύο αυτιά σε κάποιο βαθμό αλλά ορισμένες φορές μόνο το ένα. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική και νεανική ηλικία. Από επιστημονική έρευνα διαφαίνεται επίσης κάποια συσχέτιση μετάξι ωτοσκλήρυνσης και ορμονικών αλλαγών που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα και διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η απώλεια ακοής και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αρκετά χρόνια. Αυτή η απώλεια της ακοής μπορεί να είναι από ελαφριά μέχρι βαριά όπως επίσης μπορεί να είναι αγώγιμη, νευροαισθητήρια ή μικτή.
Έκτος από αυτό όμως, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθανθούν εμβοή δηλαδή βουητό στο αυτί. Η ένταση της εμβοής δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με το βαθμό της απώλειας της ακοής. Σπανιότερα, η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει και ίλιγγο.

Πως θεραπεύεται η ωτοσκλήρυνση;
Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης. Οι πιθανές εκλογές του ατόμου που πάσχει από ωτοσκλήρυνση είναι:
1.    Καμία θεραπεία
2.    Ακουστικό
3.    Χειρουργική επέμβαση. (αναβολεκτομή)
Καμία θεραπεία δεν είναι αναγκαία συνήθως όταν η απώλεια της ακοής είναι ελαφριά. Με ακουστικά ο ήχος ενισχύεται χωρίς επιπλέον ρίσκα. Ο γιατρός σας με τον ακουολόγο μπορεί να σας συμβουλέψουν σχετικά με το είδος του ακουστικού που χρειάζεστε.

Τι είναι η αναβολεκτομή;
Η αναβολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία μπορεί να επιτευχθεί αποκατάσταση η καλυτέρευση της απώλειας ακοής λόγο ωτοσκλήρυνσης.

Αν μόνο το ένα αυτί έχει επηρεαστεί τότε η εγχείρηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακοής στο συγκεκριμένο αυτί καθώς και σε γενικότερα καλύτερη ακοή στην παρουσία παρασιτικού θορύβου. Στην περίπτωση που και τα δύο αυτιά είναι επηρεασμένα τότε  η εγχείρηση επιτελείτε κατ΄ αρχήν στο χειρότερο από τα δύο αυτιά.

Η εγχείρηση διαρκεί περίπου 2 ώρες κάτω από γενική αναισθησία αν και σε Κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και Κάτω από τοπική αναισθησία. Χρειάζεται μια μικρή τομή στο άνοιγμα του ακουστικού πόρου του αυτιού. Το πάνω μέρος του αναβολέα, δηλαδή του τελευταίου οσταρίου του αυτιού, αφαιρείται με μικροχειρουργικά εργαλεία κάτω από το μικροσκόπιο. Ακολούθως, ανοίγετε μια μικρή τρύπα στην βάση του αναβολέα για πρόσβαση στο έσω αυτί. Σε μερικές περιπτώσεις, χρειάζεται ένα μικρό κομμάτι φλέβας από το πίσω μέρος του χεριού το οποίο χρησιμοποιείται ως μόσχευμα στο αυτί. Μετά, μια πλαστική ή μεταλλική πρόσθεση τοποθετείται στο αυτί η οποία συνδέει τα εναπομείναντα οστάρια με το έσω αυτί και ξανακτίζει την ακουστική αλυσίδα. Τέλος, τοποθετείται αντιβιοτική ταινία στο αυτί που βοηθά στην επούλωση.

Πόσο επιτυχής είναι η αναβολεκτομή;
Οι πιθανότητες επιτυχίας σε έμπειρα χέρια είναι πέραν του 80%. Αυτό σημαίνει ότι γύρο στους 8 στους 10 ασθενείς θα παρατηρήσουν βελτίωση στην ακοή τους στο επίπεδο που το έσω αυτί τους είναι ικανό να ακούσει.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά πρέπει πάντοτε να αναφέρονται από τον χειρουργό.

-    Απώλεια ακοής: Σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών μπορεί να προκληθεί περαιτέρω επιδείνωση της ακοής  ή και ακόμα πλήρης απώλεια της ακοής στο χειρουργημένο  αυτί. Σε έμπειρα χειρουργικά χέρια αυτό συμβαίνει περίπου σε ένα στους εκατό ασθενείς.
-    Ίλιγγος: Ο ίλιγγος είναι συνήθως παροδικός κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζεται κάποια αστάθεια για μερικές μέρες ή βδομάδες μετά την εγχείρηση. Η μόνιμη ζαλάδα είναι πολύ σπάνια.
-    Ανωμαλία στη γεύση: Το νεύρο που νευρώνει το μπροστινό τμήμα της γλώσσας για την αίσθηση της γεύσης περνά ακριβός πίσω από το τύμπανο. Αν αυτό τραυματιστεί μπορεί να προκαλέσει κάποια σχετική ανωμαλία στην γεύση. Αυτό, ακόμα και αν συμβεί είναι συνήθως παροδικό αλλά σπανιότερα μπορεί να είναι και μόνιμο.
-    Βουητό: Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται βουητό κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση της ακοής.

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως για ένα βράδυ.
Εάν τα ράμματα δεν είναι απορροφήσημα τότε αφαιρούνται σε 7 μέρες.
Η αντιβιοτική ταινία αφαιρείται από το αυτί μετά από 2 εβδομάδες.

Το αυτί πρέπει να διατηρηθεί στεγνό τις πρώτες 3 εβδομάδες. Η χρήση ωτοασπίδων κατά την διάρκεια του μπάνιου είναι βοηθητική.
Το σφίξιμο και το σήκωμα βαριών αντικειμένων πρέπει να αποφεύγεται για τις πρώτες εβδομάδες. Το ίδιο και το φύσημα της μύτης. Επίσης, οι αεροπορικές πτήσεις και οι καταδύσεις  απαγορεύονται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

 

This post is also available in: Αγγλικα